HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 731 – Vrijeme je da se ispuni javno dano obećanje

S obzirom da nam se bliži vrijeme isplate još jedne jednokratne prigodne nagrade, Poslodavcu smo poslali dopis u kojem tražimo isplatu znatno povećanog iznosa. Dopis prenosimo u cijelosti. „Poštovani, iza nas su Uskrsni blagdani prigodom kojih je Poslodavac radnicima Hrvatske pošte isplatio prigodnu nagradu u iznosu od 500,00 kuna. Podsjećamo da je glasnogovornik Hrvatske pošte u izjavi danoj krajem prošle godine, koju je imalo prigodu čuti svekoliko TV gledateljstvo, među kojima i radnici Hrvatske pošte, najavio kako će Hrvatska pošta u ovoj poslovnoj godini iskoristiti mogućnost i svim svojim radnicima isplatiti maksimalno dopušteni neoporezivi iznos naknada od 7.500,00 kn. S obzirom da je rečena izjava sasvim sigurno dana uz „blagoslov“ poslovodstva, radnici Hrvatske pošte se s neskrivenim optimizmom i realnim očekivanjima nadaju da će im biti isplaćeni viši iznosi neoporezivih naknada. Pošto je povećanje naknade prigodom Uskrsa izostalo, razočarenje među radništvom bilo je zaista veliko. Da njihovo, pa tako i naše nezadovoljstvo postupkom Poslodavca bude još i veće, isplata prigodne nagrade je obavljena mimo roka utvrđenog Kolekti- vnim ugovorom, a da prije toga Poslodavac nije našao za potrebno da o svojoj namjeri obavijesti socijalne partnere i da im, možda, dade prigodu izreći svoj stav i mišljenje o terminu isplate i iznosu naknade. O razlo- zima kojima se Poslodavac rukovodio u navedenom slučaju, možemo samo nagađati. Sada je pred nama vrijeme za isplatu ugovorene jednokratne prigodne nagrade u iznosu od 1.000,00 kuna. Uvjereni smo da bi povećanje iznosa obradovalo sve naše radnike i pokazalo da se Poslodavac pridržava svoje javno izrečene riječi ali i da razumije opravdana očekivanja i potrebe svojih radnika. Smatramo da postoje objektivni poslovni, socijalni i svaki drugi razlozi koji nam daju za pravo tražiti povećanje svih neoporezivih naknada koje su ugovorene Kolektivnim ugovorom. Pozitivni rezultati poslovanja Hrvatske pošte u ovoj poslovnoj godini i u tome neprocjenjivi doprinos poštanskih radnika ne bi se trebali zanemarivati ili ignorirati. S druge pak strane, Vlada RH je omogućila poslodavcima povećanje neoporezivog iznosa naknade na 7.500,00 kuna, s ciljem da se financijski pomogne hrvatskim radnicima, a da pri tom poslodavci nemaju povećanih troškova poreznog opterećenja. Pošto se Država odrekla dijela poreznih prihoda od isplaćenih naknada radnicima, najmanje što isti ti radnici mogu očekivati je da financijski osjete blagodati tog poreznog rasterećenja. S obzirom da je prigodom isplate jednokratne prigodne nagrade u ožujku izostalo njeno povećanje, prigoda je da se pogreška ispravi kroz isplatu u svibnju ove godine. Zato Vas pozivamo da, slijedeći politiku Vlade RH, prihvatite ovu našu inicijativu, donesete jedinu ispravnu Odluku i radnicima Hrvatske pošte isplatite znatno povećani iznos jednokratne prigodne nagrade. S poštovanjem, Milan Jukić, predsjednik“.

INICIJATIVA 67 JE PREVIŠE

Još je malo vremena ostalo. Požurite do najbližeg štanda. Potpišite za referendum! Ne dopustite da “elite” odlučuju o vašoj budućnosti vodeći se svojim interesima. Izborimo se za sebe. Izgradimo demokraciju sudjelovanjem u procesima odlučivanja.

KOME SMETA MREŽA?!

Ovo je pitanje koje sve češće postavljaju radnici divizije Mreža. Radnici divizije Pošta i Ekspres dobiju pomoć u sezoni, poštari, tu i tamo, dobiju kakvu crkavicu za dodatan angažman, vozače se namjerava dodatno nagraditi za složenije poslove. Od radnika mreže se s druge strane očekuje maksimalna učinkovitost, iako najčešće ne mogu značajno utjecati na želje i potrebe korisnika, koliko god se oko njih trudili . Ako se isti ti operateri nedajbože razbole, nakon povratka s bolovanja za „odmazdu“ mogu očekivati premještaj u neki, po mogućnosti što udaljeniji poštanski ured. Ako pak nisu uspjeli ostvariti zadani cilj, mogu očekivati packe nadređenih i lošu ocjenu, bez obzira na realne razloge za neostvarivanje cilja. Očiti manjak radnika se negira, štoviše, govori se o nekakvom višku(?). Istovremeno dvokratni rad prestaje biti izuzetak, pače sve ga je više i više jer je nemoguće koristiti godišnji odmor zbog nedostatnog broja radnika! Turistička sezona se dočekuje s manjkom radnika jer odgovorni tvrde da ih ima sasvim dovoljno, samo je potrebno s njima bolje upravljati?! Kako to bolje upravljati i što to znači? Možda uvođenje još dvokratnog rada ili dodatno skraćivanje radnih vremena ureda, pa umjesto povećanja prihoda u sezoni, iste srozati, uz istovremeno povećanje troškova uzrokovanih skupljim dvokratnim radom, te dodatnim troškovima neracionalnih i teško shvatljivih „izaslanja“??
Ilustracije radi, prenosimo mišljenje jedne od mnogobrojnih ozlojeđenih operaterki, gdje se kaže: „Molim odgovorne da se odluče treba li njima uopće mreža? Ili je cilj srozati rezultate, prisiliti radnike da zbog nemogućih uvjeta rada, sami odu iz sustava i tako umjetno dobiti razloge za zatvaranje poštanskih ureda. Ako je to cilj, izvršite egzekuciju brzo i bezbolno! Imajte milosti prema radnicima i lijepo nam recite da potražimo sreću negdje drugdje. Može biti da bi nas, ovakve kakvi jesmo, druge kompanije dočekale raširenih ruku. Vama bi nakon toga, na raspolaganju ostalo još praznih atraktivnih prostora i zgrada, s kojima ćete sigurno znati upravljati s puno više pažnje nego što to danas činite, kad su radnici u pitanju.“
Sapienti sat, rekli bi stari Latini.

DRAGE MAJKE, SRETAN VAM MAJČIN DAN!

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava svake godine, druge nedjelje u svibnju (ove godine je to 12. svibnja).

I kad su daleko
One su blizu
Od osmijeha
I od suza
Tkane
Majčine oči, majčine oči
Čuvaju tvoje bezbrižne dane
(Novi fosili)

SLOBODNI TERMINI U PLAVOJ VALI

Poštovane kolegice i kolege, tijekom turističke PREDSEZONE i POSEZONE u PLAVOJ VALI ima još slobodnih termina za ljetovanje i odmor u svim našim turističkim objektima, a za vrijeme PUNE TURISTIČKE SEZONE imamo slobodne termine u turističkim objektima:

PUNAT (Otok Krk)
~ rujan: 8.19.

VRBOSKA (Otok Hvar)
~ lipanj: 6.-26.
~ kolovoz: 25.8.-4.9.
~ rujan: 4.-14.

ROGOZNICA
~ rujan: 8.-15.

BOL (Otok Brač)
~ rujan: 8.-15.

MLINI (pokraj Dubrovnika)
~ lipanj: 16.-23. / 23.-30.
~ srpanj: 7-14.
~ rujan: 8.-15.

– KVALITETAN TURISTIČKI SMJEŠTAJ –
– TOP TURISTIČKA ODREDIŠTA –
– NAJPOVOLJNIJE CIJENE I UVJETI PLAĆANJA (do 10 rata) –

Za sve informacije posjetite našu internet stranicu www.sindikat-hsp.hr ili nas nazovite na telefone 01 4686 087, 01 4686 088, 01 4686 093.