POST INFO 733 – Uvjeti rada u centraliziranom okruženju

Zbog upita naših članova, Poslodavcu smo uputili upit o uvjetima rada u dva poštanska ureda, 31300 Beli Manastir i 31326 Darda, u koje je centralizirana dostava iz drugih ureda. Od za tu problematiku nadležne službe, zatražili smo da se utvrdi poštivanje Pravilnika o zaštiti na radu za mjesta rada. Iako do ovoga trenutka nismo zaprimili pisani odgovor, usmeno smo upoznati sa utvrđenim na sjednici Odbora za zaštitu na radu GP5, održanoj 30. svibnja. Od strane stručnjaka za zaštitu na radu i zaštitu od požara doznali smo kako prostori u navedenim uredima ne zadovoljavaju propisane norme te kako će Poslodavac u što kraćem roku poduzeti potrebne mjere za otklanjanje nepravilnosti. Ostaje vjerovati u dobru namjeru, a ukoliko ista izostane, zatražit ćemo da nadležne institucije odrade svoje.

GDJE SU NESTALI REDOMATI?

Svojevremeno jedva dočekasmo u poštanskim uredima redomate, spas od “najezde” naših korisnika usluga i nemjerljivu olakšicu operaterima u tim istim uredima. I baš kada se čovjek navikne i olakša mu se posao, redomati počeše polako nestajati! Zašto se to događa, pitali smo mjerodavne (niži menadžment), no odgovora nismo dobili, osim onog već klasičnog – ne znam. I eto povratka u srednji vijek, pa su šalteri ponovno oblijepljeni starim poznatim obavijestima „MOLIMO DA FORMIRATE JEDAN RED“.

ODRŽAN MEMORIJALNI TURNIR ROBERT BAJTAL 2019.

Hrvatski sindikat pošte (HSP) tradicionalno je i ove godine, točnije u subotu, 25. svibnja 2019., organizirao 18. Memorijalni turnir Robert Bajtal. Turnir se svake godine održava u spomen na kolegu i povjerenika HSP-a Roberta, koji je poginuo na radnom mjestu u PU Vinkovci. Ovogodišnji Memorijal započeo je uobičajeno, obilaskom Robertovog groba, komemoracijom u PU 32100 te posjetom njegovoj obitelji. Kao i posljednjih nekoliko godina, sportski dio održan je u Mirkovcima, a na njemu su sudjelovale muške malonogometne i ženske odbojkaške ekipe sastavljene od članova HSP-a iz čitave Hrvatske. Na turniru su sudjelovali i gosti – kolege iz Sportske udruge Mađarske pošte. Iako sportski rezultati nisu bili u prvom planu, valja istaknuti da je malonogometni turnir osvojila ekipa Osijek, drugo mjesto ekipa domaćina Vukovar, a treće mjesto zauzela je ekipa Ploče. U odbojci je, pak, najbolja bila ekipa Split, dok je drugo mjesto osvojila mješovita ekipa Dalmacija-Slavonija, a treće mjesto zauzela je ekipa Zagreb. Titulu najbolje odbojkašice odnijela je Tea Šuker iz ekipe Dalmacija-Slavonija. Najboljim nogometašem proglašen je Dražen Čavar iz ekipe Osijek, dok je najbolji golman bio Vladimir Tomislav iz ekipe Ploče. Budući da je turnir imao i humanitarni karakter, nogometnu utakmicu odigrale su i mješovite ekipe sastavljene od članova udruge djece s posebnim potrebama „Bubamara“ i HSP-a. Da poštari imaju veliko srce, pokazali su i sudjelovanjem na humanitarnoj tomboli, od koje je sav prihod pripao spomenutoj udruzi. Za kraj, ostaje nam čestitati svim sudionicima turnira, zahvaliti im na odazivu te prijateljskom duhu kojim je bio prožet i ovogodišnji susret.

IZVJEŠĆE O OZLJEDAMA NA RADU

U prvom tromjesečju ove godine (1. siječnja – 31. ožujka 2019.) dogodilo se ukupno 50 ozljeda na radu od čega je 35 ozljeda u radnom procesu, 7 na putu s posla i na posao, 2 zbog ugriza psa i 6 zbog razbojništva. U tom je razdoblju u Hrvatskoj pošti zabilježeno ukupno 27.984 sati bolovanja odnosno 3.498 radnih dana. Isplaćena naknada na teret Hrvatske pošte (ukupne potpore) u prvom tromjesečju iznosi 45.000,00 kuna, dok isplaćena naknada na teret HZZO-a iznosi 760.327,78 kuna. Najčešći izvori nastanka ozljeda na radu u ovom tromjesečju su prijevozna sredstva cestovnog prometa, do čega je došlo 17 puta. Najčešća vrsta ozljeda na radu prema ESAW klasifikaciji su iščašenja, uganuća i istegnuća, deset puta. Prema radnim mjestima, najčešće ozljede na radu pretrpjeli su poštari, 26 puta, a slijede operateri u PU, 11 puta. Gledano po spolu, muškarci su se ozljedili 39 puta, a žene 11 puta. Prema divizijama, najviše ozljeda na radu dogodilo se u Diviziji pošta, dok se prema grupama područja, najviše ozljeda na radu dogodilo u GP1, njih 26. Srećom, u prvom tromjesečju 2019. godine nije bilo teških ONR zbog kojih je izvršen inspekcijski nadzor. Također, nije bilo ni teških OZNR sa smrtnim posljedicama.

KRAJEM TRAVNJA 131.090 NEZAPOSLENIH

Krajem travnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 131.090 nezaposlenih osoba, što je za 14.711 osoba manje nego prethodnoga mjeseca te za 28.605 osoba manje nego u travnju 2018. godine. Od ukupnoga broja nezaposlenih u travnju 2019. bilo je 58.077 nezaposlenih muškaraca, 44,3 posto i 73.013 nezaposlenih žena, 55,7 posto. Broj nezaposlenih muškaraca smanjen je za 15,9 posto, a žena za 19,5 posto u odnosu na travanj 2018. godine. U izvještajnome mjesecu nezaposlenost je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, smanjena u svim dobnim skupinama. Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u travnju 2019. imali su Splitsko-dalmatinska županija, Os- ječko-baranjska županija i Grad Zagreb, a najmanji je broj nezaposlenih zabilježen u Ličko-senjskoj županiji. Temeljem radnoga odnosa većina se osoba zaposlila na određeno vrijeme, 92,4 posto.

LJETOVANJE U PLAVOJ VALI

Poštovane kolegice i kolege, tijekom PUNE TURISTIČKE SEZONE i u POSEZONI u PLAVOJ VALI ima još slobodnih termina za ljetovanje i odmor u svim našim turističkim objektima, a za vrijeme PUNE TURISTIČKE SEZONE slobodnih apartmana imamo na:

PUNTU (Otok Krk)
• rujan (8.-15. / 1 studio i 1 jednosobni)

VRBOSKOJ (Otok Hvar)
• lipanj (16.-26. / 3 jednosobna i 1 dosobni)
• rujan (4.-14. / 3 jednosobna i 3 dvosobna)

ROGOZNICI
• rujan (8.-15. / 1 dvosobni apartman)

BOLU (Otok Brač)
• rujan (8.-15. / 1 dvosobni apartman)

MLINIMA (kraj Dubrovnika)
• lipanj (16.-23. / 1 dvokrevetni i 1 četverokrevetni; 23.-30. / 1 dvokrevetni)
• rujan (8.-15. / 1 četverokrevetni)

Kvalitetan i ukusno opremljen turistički smještaj – top turistička odredišta – najpovoljnije cijene smještaja i uvjeti plaćanja (do 10 rata bez kamata), možete pronaći samo kod nas.
Za sve informacije posjetite našu internet stranicu www.sindikat-hsp.hr
ili nas nazovite na telefone 01 4686 087, 01 4686 088, 01 4686 093.

DOĐITE, LJETUJTE I UŽIVAJTE NA PREKRASNOM PLAVOM JADRANU U VAŠOJ PLAVOJ VALI