POST INFO 744 – Primanja poštara 6700 + 1000 kuna?!

U prošlom broju Post infa pisali smo o tome kako nam nikako nije jasna matematika prema kojoj su mjesečna primanja operativnih radnika u našoj tvrtki porasla do enormnih visina. Osvanulo je tako da su primanja operatera porasla 10, poštara 25, a vozača čak 40 posto. Pitali smo Poslodavca objašnjenje i obećali da ćemo zainteresiranu poštansku i ostalu javnost vrlo rado o svemu obavijestiti. Nažalost, do danas nismo primili nikakav odgovor! U međuvremenu putem medija saznajemo kako hrvatski poštar ima nevjerojatnih 6.700 kn (slovima šest tisuća i sedamsto kuna) mjesečnih primanja. “I to nije sve” jer, ako isti taj poštar to svojim radom zasluži, navedena se cifra podebljava s dodatnih tisuću kuna! (Pri)prosta matematika veli da, prema izrečenom, u našoj kompaniji ima poštara koji mjesečno uprihode respektabilnih 7.700 kuna. Eeej, radi se o 1.040 eura! Kako, uz sav trud, nismo uspjeli doći do niti jednog sretnika s takvim primanjima, ovim putem pitamo Poslodavca vrlo jednostavno pitanje: Koliki broj naših kolega poštara zaslužuje i ima 7.700 kuna mjesečnih neto primanja i kojom matematikom je osnovna bruto(!) plaća od oko 5.650 kuna porasla do tih neslućenih visina?? Odgovor na ovo, kao i na ono prethodno pitanje objavit ćemo “urbi et orbi”, od slova do slova, koliko god prispjeli odgovori bili opširni.

RASKOPČANA KOŠULJA (CAR JE GOL!)

U nizu anonimnih pisama koje primamo od naših članova i radnika Hrvatske pošte, nedavno smo primili još jedno. Tko nam piše, odakle stiže, nepotrebno ostaje nepoznanica! Pismo je upit na nedavnu Obavijest Poslodavca 216/19 u predmetu Nošenje službene odjeće. Poslodavac, točnije Divizija mreža, podsjeća na najvažnije stavke iz Pravilnika o službenoj odjeći i obući radnika HP. U nizu najvažnijih stavaka, ipak je propuštena jedna kategorija radnika koja ima obavezu nošenja službene odjeće. Radi se o radnicima koji obavljaju poslove radnog mjesta Voditelj mreže poštanskih ureda. Sudeći prema anonimki, spomenuta Obavijest je kod ostalih kategorija izazvala negodovanje. Je li do pogreške Poslodavca (Divizije mreža) u Obavijesti došlo nehotice ili hotimice, nije nam poznato. Ipak, još uvijek važeći Pravilnik o službenoj odjeći i obući radnika HP, koji je kako se u Obavijesti navodi objavljen u Glasniku 7 u ožujku ove godine, navodi sve radnike koji jesu obvezni nositi službenu odjeću. Prema istom Pravilniku, sasvim su jasne obaveze i bez spomenute Obavijesti. Ne želeći suditi o potrebi i odluci koja stoji u važećem Pravilniku, ipak nas čude navodi spomenute Obavijesti, budući da ista ne poštuje važeći akt! Poslodavac osigurava uvjete za rad, no nerijetko se dogodi da u poštanskim uredima, naročito u zimskim mjesecima, temperatura nije primjerena. Ne vjerujemo u to da Poslodavac, koji inače ima točne informacije, za takve slučajeve ne zna. Ipak, spomenutom Obavijesti navodi da je nošenje raznoraznih prsluka i pulovera, neprimjereno nošenje službene odjeće!? Ne riskira li time Poslodavac povećanje broja dana bolovanja, protivno onome što mu je već dulje vrijeme cilj? Dok su si neki od voditelja uzeli za pravo prigovarati drugim kategorijama radnika i podsjećati na obvezu nošenja službene odjeće, a svoje obveze ne znaju, Poslodavac svoj važeći Pravilnik dezavuira iliti poriče!

GOLUBINJAK 2019.

Da tradicija ne bi bila iznevjerena, i ove godine, u kolovozu, Podružnica 6 organizirala je druženje sa svojim članovima u park šumi Golubinjak. Lijepo vrijeme i svježi goranski zrak stvorili su sve preduvjete da fešta uspije. Zadovoljstvo naših članova i komentari “nikad nije bilo ljepše” znak je da ovakva druženja treba i dalje njegovati. Pobjegne se bar na trenutak od poštanskih i životnih problema. Moramo pohvaliti naše roštilj majstore Jasmina i Damira. Mogli bi i na našoj obali raditi. Ipak mislimo da su potrebniji Hrvatskoj pošti i Hrvatskom sindikatu pošte. Izvlačenje tombole i prva nagrada – produženi vikend u odmaralištu Punat – bio je vrhunac zabave. Nema gubitnika, svi su dobitnici. Za kraj zahvaljujemo harmonikašu Prli za odlično obavljen posao. Bilo je tu i Grdovića, Halida, Stavrosa, Intrade… Svima po guštu. Vidimo se dogodine.

ZELENE STOPE I POŠTARI PONOVNO U AKCIJI

„Pismo više, olupina manje“. I ove godine, u petak 30. kolovoza, to je bio moto samoborskih poštara da iz šume na Gregurić Bregu izvuku davno odbačenu auto olupinu. To je već osma godina kako poštari i poštarice Samobora, Svete Nedelje i Jaske pomažu udruzi Zelene stope u akciji Očistimo Hrvatsku od olupina. U akciji uklanjanja davno odbačene auto olupine sudjelovali su i vatrogasci DVD Grdanjci. Do sada su članovi udruge Zelene stope iz nacionalnih parkova i parkova prirode iz Hrvatske ukonili više od 16 000 olupina! Naravno, uz odlično obavljen posao nije nedostajalo ni zabave niti poštanske veselice. Podsjećamo, akciju već više od jedanaest godina provodi Udruga Zelene stope, na čelu s fotografom i osnivačem Romeom Ibriševićem, a već osmi put s njima surađuju naši vrijedni poštari i poštarice. Akciju vjerno podupire i Hrvatski sindikat pošte, a Hrvatska pošta pretprošle je godine tom prigodom izdala i dopisnicu s motivom naših poštara kako izvlače olupinu, a nije tajna da akteri ove hvalevrijedne akcije priželjkuju i svoju prigodnu poštansku markicu, kao i eventualnu izložbu fotografija. Na kraju, zaslužena pohvala – bravo za Udrugu i vatrogasce kao i za naše poštarice i poštare!

IZVJEŠĆE O OZLJEDAMA NA RADU ZA DRUGO TROMJESEČJE 2019.

Prema Izvješću o ozljedama na radu (ONR) za drugo tromjesečje 2019. godine (od 01.04. – 30.06.2019.), u Hrvatskoj pošti dogodile su se ukupno 73 ozljede na radu, od čega: 48 u radnom procesu, 15 na putu s posla i na posao, 4 zbog ugriza psa, 6 ozlijeđenih radnika uslijed razbojništva. Zbog registriranih ozljeda na radu ozlijeđeni radnici bili su na bolovanju ukupno 23.128 radnih sati odnosno 2.891 radni dan. Ozljeda na radu koje su nastale u samom radnom procesu bilo je 48, što čini 65,75% u odnosu na ukupan broj registriranih ozljeda na radu. Prema grupama područja najviše ONR dogodilo se u GP1, njih 21, a najmanje u GP4, njih dvije. U GP2 dogodile su se četiri ozljede, u GP3 njih šest, u GP5 pet, dok se u GP6 dogodilo deset ONR. U isto vrijeme broj ozljeda na radu nastalih u radnom procesu, koje po vrstama i načinu nastanka nisu pod direktnim nadzorom poslodavca, iznosi 28 ozljeda što čini 58,33 posto ozljeda nastalih u radnom procesu. Broj ozljeda na radu nastalih u radnom procesu koje su po vrstama i načinu nastanka nastale u prostoru HP- Hrvatske pošte, iznosi 20 ozljeda što čini 41,67 posto ozljeda nastalih u radnom procesu. Najčešći uzroci nastanka ozljeda na radu su protupravno djelovanje treće osobe, neispravnost, klizavost i zakrčenost prolaza i površina s kojih se obavlja rad te ostala neprimijenjena osnovna i posebna pravila ZNR. Prema radnim mjestima, najčešće su stradavali poštri, 40 puta, operateri u PU, 16 puta, operater za p.p., 5 puta te vozači, tri puta.

KRAJEM SRPNJA 114.389 NEZAPOSLENIH

Krajem srpnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 114.389 nezaposlenih osoba, što je za dva posto više u odnosu na lipanj, a 16 posto manje nego u srpnju 2018. godine. Podaci HZZ-a pokazuju da je krajem srpnja u evidenciji nezaposlenih bilo 2.220 osoba više nego krajem lipnja ove godine, a 21.815 manje nego krajem srpnja prošle godine. Srpanj je tako donio prvi mjesečni rast broja nezaposlenih, nakon peti mjeseci uzastopnog pada. Po djelatnostima, najveći je broj zaposlen u ugostiteljstvu i turizmu, 1.729 osoba, a slijedi trgovina na veliko i malo s 1.484 zaposlene osobe te prerađivačka industrija s 1.460 osoba itd. Po županijama, najveći broj registriranih nezaposlenih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji, a najmanji u Ličko-senjskoj županiji.