HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 775 – Obavijest osiguranicima – Koronavirus (COVID-19)

NHS – Zbog povećanja broja građana oboljelih od COVID-19 te time i broja građana koji po nalogu infektologa moraju biti u izolaciji, u nastavku vam dostavljamo informaciju koju možete pogledati i na web stranici HZZO-a (https://www.hzzo.hr/obavijest-osiguranicima-koronavirus/), a odnosi se na postupak kod izolacije.

Skraćeno – ukoliko je ovlašteni infektolog odredio izolaciju, kontaktirajte svojeg poslodavca da s njim dogovorite možete li posao raditi od kuće, odnosno je li posao koji obavljate moguće raditi od kuće, jer u tom slučaju vam plaća neće biti smanjena za vrijeme koje ste proveli u izolaciji. U svakom slučaju trebate kontaktirati svojeg izabranog liječnika koji vam „otvara“ bolovanje u slučaju kada je priroda vašeg posla takva da se ne može odrađivati od kuće. Ako posao u dogovoru s poslodavcem radite od kuće, o tome trebate izvijestiti svojeg liječnika, koji vam tada ne „otvara“ bolovanje.

Naime, u skladu s člankom 39. točkom 3. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) pravo na naknadu plaće, kao jedno od prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja uz pravo na zdravstvenu zaštitu, pripada osiguraniku u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja odnosno drugih okolnosti utvrđenih ZOZO-om, ako je izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini. Naknada plaće za vrijeme izolacije isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od prvog dana korištenja prava prema članku 41. stavku 1. ZOZO-a, temeljem Izvješća o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad koje osiguranik podnosi neposredno HZZO-u uz prilaganje Potvrde o plaći izdane od strane poslodavca i podatka o broju tekućeg računa.

Prema članku 55. stavku 2. točki 7. ZOZO-a za vrijeme trajanja privremene nesposobnosti zbog izolacije osiguraniku pripada pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće, s time da sukladno stavku 3. istoga članka ZOZO-a mjesečni iznos naknade plaće ne može za puno radno vrijeme iznositi više od proračunske osnovice uvećane za 28%, odnosno ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.

Ukoliko osiguranik vrijeme koje je obvezan provesti u izolaciji u dogovoru s poslodavcem organizira na način da posao obavlja od kuće ili na neki drugi način za koje vrijeme ne može ujedno ostvariti i pravo na naknadu plaće na teret sredstava HZZO-a o istom se treba izjasniti izabranom doktoru koji mu u tom slučaju ne utvrđuje privremenu nesposobnost i ne izdaje Izvješće. S obzirom na iznimnu situaciju uslijed koje je osiguranicima kojima je određena izolacija ograničeno kretanje zbog čega nisu u mogućnost preuzeti Izvješće kod izabranog doktora te neposredno podnijeti zahtjev za naknadu plaće HZZO-u uz propisanu dokumentaciju, iznimno se daje mogućnost podnošenja zahtjeva elektronskim putem bez prilaganja Izvješća. Ako osiguranik nije u mogućnosti priložiti niti Potvrdu o plaći istu će HZZO od poslodavca zatražiti službenim putem.

Elektronski proslijeđen zahtjev obvezno mora sadržavati ime i prezime, OIB ili MBO, kontakt telefon te broj tekućeg računa na koji će se izvršiti isplata naknade plaće. E-mail adresa određena za podnošenje zahtjeva je izolacija@hzzo.hr i isključivo je namijenjena zaprimanju zahtjeva za naknadu plaće osiguranika kojima je utvrđena privremena nesposobnost zbog izolacije.

ODGOĐENO SPORTSKO DRUŽENJE ČLANOVA HSP-a

Sukladno odluci Predsjedništva Hrvatskog sindikata pošte (HSP) Sportsko druženje članova HSP-a ove se godine neće održati. Zbog svima znane i nemile situacije s virusom COVID-19, te mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite RH, Sportsko druženje naših članova na kojem se okupi i do 350 ljudi, predstavljalo bi veliki rizik za zdravlje sudionika stoga je ovakva odluka bila jedina sigurna opcija. Zdravlje je na prvom mjestu, a nažalost situacija sa širenjem novog virusa ne jenjava. Iskreno se nadamo da će iduća godina biti u zdravstvenom, ali i ekonomskom smislu povoljnija te da ćemo se moći ponovno zajedno družiti i veseliti na sportskim igrama, najvećem okupljanju članova HSP-a. Do tada, valja se očuvati od korone i odgovorno ponašati poštujući mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

SLOBODNI TERMINI U PLAVOJ VALI

PUNAT (Otok Krk)

06.09. – 13.09. – 2 jednosobna apartmana

VRBOSKA (Otok Hvar)

26.08. – 05.09. – 1 jednosobni apartman

05.09. – 15.09. – 2 jednosobna i 2 dvosobna apartmana

06.09. – 16.09. – 2 jednosobna i 1 dvosobni apartman

MLINI (kraj Dubrovnika)

30.08. – 06.09. – 1 dvokrevetni apartman

06.09. – 13.09. – 1 dvokrevetni i 1 četverokrevetni apartman

OSTANIMO ODGOVORNI I ZAŠTITIMO SE OD ZARAZE KORONAVIRUSOM (II. DIO)

U prošlom broju Post infa objavili smo prvi dio teksta vezanog uz mjere zaštite od virusa COVID-19. Tekst se odnosio na upute za pojedince, koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U ovom broju našeg tjednog glasila izdvajamo drugi dio koji se odnosi na “Dodatne upute za kolektive i poslodavce”.

1. Općenite preporuke

Pranje ruku. Za pranje ruku u toaletima osigurajte toplu vodu i sapun, kao i papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Lanene i druge ručnike koji nisu za jednokratnu upotrebu neophodno je ukloniti iz toaleta. Postavite kante s poklopcima za sigurno odlaganje iskorištenih papirnatih ručnika i drugog otpada. Na javna mjesta, na kojima ljudi imaju manje mogućnosti redovito prati ruke, stavite dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje sadrži 70% alkohola ili drugo prikladno sredstvo.

Rukovanje. Izbjegavajte rukovanja te potaknite održavanje udaljenosti od barem 1,5 metra kod razgovora. Putovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu nužna. Mjerenje tjelesne temperature. Zaposlenici trebaju prije dolaska na posao, u jutarnjim satima izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne obavljati posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Ako zaposlenici razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah telefonom obavijeste svog poslodavca i liječnika obiteljske medicine.

Evidencija. Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mjestu radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom COVID-19. Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona.

Sastanci, konferencije i poslovna okupljanja. Koristite telefone, video-konferencije i internet za poslovanje što je više moguće kao zamjenu za sastanke. Kada su sastanci neophodni i neodgodivi, organizirajte ih u što većim prostorijama te ostavite dovoljnu udaljenost između pojedinih osoba. Preporučujemo korištenje medicinskih maski ili maski za lice u zatvorenom prostoru. Na ulazu u prostor i unutar prostora predviđenog za održavanje sastanaka, konferencija i poslovnih okupljanja, kad je neophodna/neizbježna fizička prisutnost sudionika, obavezno je na raspolaganje staviti dovoljan broj dozatora s dezinfekcijskim sredstvom za dezinfekciju ruku.

Evidencija na sastancima, konferencijama i poslovnim okupljanjima. Kada je fizička prisutnost sudionika neizbježna, obvezno je vođenje evidencije svih prisutnih. Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona. 2. Higijena prostora

Čišćenje. Često čistite prostore sukladno uputama.

Dodirne površine. Najmanje tri puta dnevno čistite/dezinficirajte dodirne površine kao što su kvake na vratima, ručke na prozorima, slavine u sanitarnim čvorovima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala, pultove za prijem stranaka te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba. Najmanje dva puta dnevno čistite/dezinficirajte sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole i računala u skladu s uputama za korisnike.

Prostorije za sastanke. Prostorije za sastanke, edukacije i druge prostore gdje se okuplja veći broj osoba očistiti nakon svakog sastanka te dobro provjetriti najmanje 30 minuta.

Provjetravanje. Prostorije za sastanke, edukacije i druge prostore gdje se okuplja veći broj osoba provjetravajte nakon i prije svakog sastanka, tijekom stanke i sl.

Ovim vas putem još jednom želimo potaknuti na to da svi zajedno počnemo ozbiljnije shvaćati rizik i posljedice koje bi mogle nastati u idućem razdoblju i utjecati na živote svih nas. U želji što bolje zaštite svih radnika Hrvatske pošte, Hrvatski sindikat pošte apelira na pridržavanje uputa Hrvatske pošte (Pravilnik o mjerama i postupanju u kriznoj situaciji pojave koronavirusa) i svih uputa mjerodavnih epidemioloških službi kada je riječ o održavanju higijene, čišćenju prostora, korištenju zaštitnih sredstava i održavanju socijalne distance. Ako kojim slučajem sumnjate da ste boravili u blizini zaražene osobe, odmah kontaktirajte s dežurnim epidemiolozima i svojim neposrednim rukovoditeljem koji će proslijediti informaciju timu za krizne situacije u Hrvatskoj pošti!