HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 776 – U iščekivanju novog aneksa KU

Sudeći prema odgovoru Poslodavca, uskoro bi mogli očekivati novi Aneks KU kojim bi se konačno izmijenio odnosno dopunio članak 46. (dodatak na plaću). Naime, o ovoj smo temi pisali početkom srpnja kada smo objavili članak pod naslovom Tko to tamo laže te dopisom Poslodavcu podsjetili na razgovore vođene oko sklapanja Aneksa KU, kojim bi se u popis radnih mjesta na kojima radnici imaju pravo na dodatak na plaću (čl. 46. KU), uvrstio još jedan broj radnih mjesta. U istom tekstu upozorili smo i na manjkavosti Pravilnika o plaćama, posebno u odnosu na vrednovanje radnih mjesta koja su naknadno uvrštena u rečeni članak 46. KU. Također, u svom obraćanju mjerodavnima, istaknuli smo problem sa zlonamjernicima koji su širili notorne neistine tvrdeći da je upravo Sindikat kriv što nekim radnicima, pogotovo „zanatlijama“, plaća nije povećana!?! Zbog svega smo zatražili hitno očitovanje naglašavajući potrebu za primjenom novog, poboljšanog i proširenog modela obračuna stimulativnog (varijabilnog) dodatka na plaću, što bi se uredilo novim Aneksom KU. Odgovor je stigao i prenosimo ga u cijelosti. „Poštovani, povodom Vašeg dopisa broj: 06-019/20 od 30. lipnja 2020. godine kojim aktualizirate sklapanje Aneksa KU kojim bi se izmijenio odnosno dopunio članak 46. KU, te se donijele odluke i počeo primjenjivati novi, poboljšani i prošireni model stimulativnog (varijabilnog) dodatka na plaću radnika obavještavamo vas da je odgovarajući tekst aneksa KU pripremljen te se očekuje da će u najskorije vrijeme aneks u proceduru sklapanja. Također, u proceduru donošenja kreću i odluke o stimulativnim (varijabilnim) dodatcima na plaću koje su već sve prošle postupak savjetovanja s glavnim radničkim vijećem, a koje odluke se namjerava započeti primjenjivati s 01. rujnom 2020. godine“.

REPREZENTATIVNOST – UPUTILI SMO ZAHTJEV MINISTARSTVU

Sukladno članku 7. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata (NN 93/14), HSP je u utorak, 21. srpnja, Povjerenstvu za utvrđivanje reprezentativnosti pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, podnio zahtjev za utvrđivanjem reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje na razini društva HP-Hrvatska pošta d.d. Naime, navedeno je potrebno utvrditi zbog kolektivnog pregovaranja. U Hrvatskoj pošti djeluje više sindikata, no između njih nije postignut sporazum o reprezentativnosti, stoga se navedeni postupak mora pokrenuti. Da podsjetimo, reprezentativni sindikati i poslodavac HP-Hrvatska pošta d.d. su 8. prosinca 2017. sklopili Kolektivni ugovor za radnike HP-Hrvatske pošte d.d. na 3 godine, točnije do 31. prosinca 2020., a člankom 93. stavak 2. navedenog Kolektivnog ugovora, određeno je da će postupak pregovaranja za sklapanje novog kolektivnog ugovora započeti najkasnije 3 mjeseca prije isteka roka važenja. Od Hrvatske pošte dobili smo potrebne podatke o broju članova koji su proslijeđeni u Ministarstvo te očekujemo njihovu potvrdu o reprezentativnosti kako bi se što prije pripremili za vruću jesen i nove kolektivne pregovore.

PREMA KUPOVNOJ MOĆI HRVATSKA NA PREDZADNJEM MJESTU

Hrvatska se u 2019. godini zadržala na pretposljednjem mjestu među zemljama Europske unije po stvarnoj individualnoj potrošnji i BDP-u po stanovniku. U Hrvatskoj je prošle godine stvarna individualna potrošnja bila 34 posto ispod prosjeka EU. Iako je blago porasla u odnosu na godinu ranije, svejedno je zacementirala Hrvatsku na pretposljednjem mjestu među zemljama EU. Na posljednjem mjestu je ponovno Bu- garska, a na prvom Luksemburg.

KOLIKO STAŽA I KOLIKU PLAĆU TREBA IMATI ZA PROSJEČNU MIROVINU?

U Hrvatskoj imamo 1,24 milijuna umirovljenika. Prosječna mirovina u ovom trenutku iznosi 2.740 kuna, odnosno 40 posto u odnosu na prosječnu plaću (6.713 kuna). Koliko staža i koju plaću neka osoba mora imati da mu sustav isporuči takvu mirovinu? Pravo pitanje glasi – tko prima prosječnu mirovinu? Kakav je profil osiguranika koji prima prosječnu mirovinu? Kada se pogledaju pravila i odredbe zakona i kada se uvaži dodatak od 27 posto, koji je relativno nedavno uveden, to otprilike znači da je to osoba koja je ostvarila pravo na starosnu mirovinu, nema nikakvog umanjenja zbog prijevremenog umirovljenja, radila je pune 32 godine, za više-manje prosječnu plaću. Dakle, starosna mirovina, pune 32 godine staža i prosječna plaća. Takve mirovine, će, primjerice, dobiti nastavnice i nastavnici jer u mirovinu odlaze s približno sličnim uvjetima. Učiteljska i nastavnička plaća je više-manje oko prosjeka, često na početku karijere ispod. Dakle, takva osoba će primiti prosječnu mirovinu, a ona iznosi 2.740 kuna. To je slika našeg društva. (Izvor: Grafičar i mediji)

KRAJEM LIPNJA 150.651 NEZAPOSLENIH

Potkraj lipnja 2020. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bila je evidentirana 150.651 nezaposlena osoba, što je za 7.188 osoba manje nego prethodnoga mjeseca, a za 38.482 osobe više nego u lipnju 2019. Od ukupnoga broja nezaposlenih u lipnju 2020. bila su 66.233 nezaposlena muškarca (44,0 posto) i 84.418 nezaposlenih žena (56,0 posto). Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u lipnju 2020. imali su Splitsko-dalmatinska županija, Grad Zagreb i Osječko-baranjska županija, a najmanji je broj nezaposlenih zabilježen u Ličko-senjskoj županiji. Temeljem radnoga odnosa većina se osoba zaposlila na određeno vrijeme, 93,3 posto. Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u: pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te građevinarstvu. S obzirom na novonastalo stanje u gospodarstvu uvjetovano pandemijom koronavirusa (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi novu mjeru – Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) kako bi se radnicima zadržala radna mjesta, odnosno osigurao ostanak u zaposlenosti. Mjera se odnosi na poslodavce pogođene negativnim učincima pandemije u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, radno-intenzivnim djelatnostima unutar prerađivačke industrije – tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj te na poslodavce koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) i druge poslodavce koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti. Provedba mjere započela je 23. ožujka 2020., a potpora se dodjeljuje poslodavcima za tri mjeseca – ožujak, travanj i svibanj 2020. U lipnju 2020. isplaćene su potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec svibanj, kojima je obuhvaćeno 443.839 radnika kod 96.402 poslodavca.

LJETNA STANKA

Dragi članovi, obavještavamo vas da će zbog korištenja godišnjih odmora sljedeći broj Post infa izaći sredinom kolovoza. Bude li izvanrednih ili važnijih informacija i događaja, bit ćete obavješteni putem naše web stranice www.sindikat-hsp.hr ili posebnih obavijesti. Naravno, u svakom se trenutku možete javiti i našim povjerenicima koji su na raspolaganju za sve upite i probleme. Ovim vam putem želimo ugodan i opuštajući te zasluženi godišnji odmor.