HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sever Sve se teže nosimo s visokim troškovima hrane

Izvor: HRT – Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Izabrano je novo vodstvo te ocijenjena ova poslovna godine.
Mišetić: 2022. bila je jako teška i izazovna godina

Nakon sjednice GSV-a novinarima se obratio Ivan Mišetić, dopredsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, kazavši kako su se na sjednici GSV-a prisjetili godine na izmaku, ali čuli su i namjere Vlade za 2023.

Jedina točka dnevnog reda, bila je imenovanju predsjednika i dva dopredsjednika GSV-a.

U idućoj rotacijskoj godini, 2023. Gospodarsko-socijalnim vijećem predsjeda Hrvatska udruga poslodavaca. Predsjedavajući će biti Ivan Mišetić.

Dopredsjednici će biti ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Mišetić je naglasio kako su na sjednici zaključili da je 2022. bila jako teška i izazovna godina. No, usprkos svim izazovima uspjela se poboljšati kvaliteta socijalnog dijaloga. Vlada je imala dobre namjere pomoći građanima.

Nije želio komentirati politiku monetarne vlasti. Mišetić je istaknuo kako očekuje bolju 2023., osvrnuo se i na izmijene Zakona o radu.

Mišetić je dodao da su u HUP-u svjesni da ne mogu uspjeti u svemu, ali neće prestati ustrajavati na idejama o reformama i jednom drugačijem pristupu Zakona o radu. Osvrnuo se i na ekstra porez.

– Ne treba plakati, učinili smo sve što je u našoj moći. Nije da mi ne razumijemo termin solidarnost, ali htjeli smo da u propisima bude što manje iznimki i da bude što je moguće pravedniji, dodao je.

Sever: Sve se teže nosimo s visokim troškovima hrane

Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati, dopredsjednik GSV-a, rekao je da će u 2023. godini predsjedavanje biti na poslodavcima, dok će Vlada i sindikati imati ulogu dopredsjednika. Od sljedeće godine dopredsjednik GSV-a sa sindikalne strane biti Mladen Novosel, a s poslodavačke stranke će predsjedavati Mišetić i ostaje ministar Piletić za dopredsjednika.

– Kolega Novosel se zauzeo da se ne otvara u sljedećem razdoblju i Zakon o radu, ali mi u NHS smatramo da ima stvari koje treba doraditi. Suvremeniji zakon znači zakon koji će ići na ruku radnicima i hrvatskim građanima, radi toga što je ovako prefleksibilan bio jedan od glavnih uzrok iseljavanja, uz nestalne poslove i mala primanja. Želimo li usporiti iseljavanje, trebamo na jednu stranu staviti stabilnost, trebamo dati daleko veću sigurnost i nećemo imati ništa protiv toga da se puno toga regulira kolektivnim ugovorima u trenutku kad se bude kolektivno pregovaralo. Dok na poslodavačkoj strani ne postoji ozbiljna volja za pregovaranje, dotle sve što je moguće treba rješavati kroz Zakon o radu da bi se zaštitio širok krug radnika koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorima, rekao je Sever dodajući da sa sindikalne strane nisu imali konzultacije o Zakonu o radu.

– Nakon izlaganja premijera i razgovora s njim, nama je bilo važno da smo dobili neku vrstu jamstava da će Vlada i u narednoj godini, koja će biti sigurno vrlo složena što se tiče energetike i cijena, nastaviti s potporama građanstvu i gospodarstvu, rekao je Sever.

Što se tiče inflacije, Sever je rekao da je u Hrvatskoj veliki problem rast cijena hrane.

– Kako primanja klize od prosječnih prema medijalnim i niže, tako rastu ti udjeli troškova hrane i oni se penju na 40-50 posto. U inflaciji koja je 13,5 posto, nama je rast cijena hrane bio veći od 19 posto. Zadnjih šest mjeseci cijene hrane u svijetu padaju, dok istovremeno u Hrvatskoj neprekidno rastu. Sve se teže s time nosimo, a jesti se mora, poručio je Sever.

Opalić: Postignut je visoki stupanj dijaloga

Dražen Opalić, pomoćnik ministra Piletića rekao je kako su na današnjoj sjednici napravili presjek svega onoga što je Vlada napravila u zadnjih šest godina, te su poslane poruke za sljedeću godinu.

– To je razvoj digitalnih tehnologija, ulaganje u energetsku neovisnost Republike Hrvatske, prvenstveno preko LNG terminala, te iskorištavanja novaca iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, dodao je.

Naglasio je kako je postignut visoki stupanj dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca.