HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Inicijativa NHS-a za ratifikaciju konvencija Međunarodne organizacije rada

NHS – Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike inicijativu za ratifikaciju određenih konvencija Međunarodne organizacije rada – Konvencije br. 190. o uklanjanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te Konvencije br. 187. o promotivnom okviru za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu.
NHS se više puta obraćao Ministarstvu s upitom o ratifikaciji Konvencije br. 190. Odgovoreno je kako će Republika Hrvatska pristupiti daljnjim aktivnostima vezanim za ratifikaciju predmetne Konvencije kada Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) donese svoju odluku o istome, međutim, do danas predmetna odluka nije donesena te Republika Hrvatska nije učinila ništa po pitanju ratifikacije Konvencije br. 190.

S obzirom kako je problem nasilja i uznemiravanja ozbiljan problem koji je potrebno hitno rješavati na sveobuhvatan način te činjenicu da EPSCO nije donio odluku niti je poznato kada će istu donijeti, NHS poziva Republiku Hrvatsku da se pridruži državama članicama EU koje su ratificirale Konvenciju br. 190 te pokaže svoje opredjeljenje za borbu protiv nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te zaštitu sigurnosti, zdravlja i dostojanstva radnika kao temeljnog prava.

Nadalje, na Međunarodnoj konferenciji rada održanoj u Ženevi 2022. godine, zaštita na radu proglašena temeljnim pravom te su Konvencije br. 155. o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu i o radnom okruženju te Konvencija br. 187. o promotivnom okviru za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu uvrštene u temeljne konvencije. Kako Republika Hrvatska nije ratificirala Konvenciju br. 187., a u dopisu upućenom NHS-u u ožujku ove godine iskazana je spremnost Ministarstva o postupku ratifikacije provesti raspravu sa svim dionicima o potrebi ratifikacije, NHS Ministarstvu predlaže provođenje rasprave, odnosno pokretanje postupka ratifikacije Konvencije br. 187. Međunarodne organizacije rada, a posebice iz razloga što je veliki dio država članica Europske unije ovu Konvenciju ratificirao ili je pokrenuo postupak ratifikacije.