HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati objavili svoj prijedlog direktive o jednakoj plaći u znak prosvjeda zbog odugovlačenja Komisije

ETUC / NHS – Europska konfederacija sindikata (ETUC) poduzela je neuobičajen korak objavivši svoj prijedlog direktive o transparentnosti plaća u znak prosvjeda zbog kašnjenja Komisije s objavom zakona koji je prvotno trebao biti objavljen danas – na Europski dan jednakih plaća. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je “obvezujuće mjere o transparentnosti plaća” u prvih sto dana svojeg mandata. Međutim, 339 dana nakon što je von der Leyen preuzela vođenje Komisije, žene i dalje čekaju prijedlog Komisije koji će riješiti 16% razliku u plaćama između žena i muškaraca u EU. Komisija je svoje obećanje stavila pod znak pitanja označivši ga oznakom „treba biti potvrđeno“ u svojem kalendaru, a objava je odgođena najranije za 15. prosinca.
Kako bi pomogao osigurati nastavak procesa, ETUC je od stručnjaka za europsko radno pravo naručio izradu pravno neoborivog zakona iz kojega Europska komisija može crpiti inspiraciju.

18 članaka ETUC-ov prijedloga između ostalog uključuju sljedeće mjere:

zabrana odredbi o tajnosti plaća u ugovorima o radu kako bi radnici mogli raspravljati o plaćama
zahtjev za objavom informacija o vrednovanju radnih mjesta s namjerom uspostave jednake plaće za rad jednake vrijednosti
obvezati poslodavce na reviziju informacija o plaćama i izradu godišnjih akcijskih planova o jednakosti plaća
potpora sindikatima u pregovorima s poslodavcima u rješavanju problema razlike u plaći.
Objava prijedloga zakona dolazi mjesec dana nakon što je ETUC objavio kako će žene u EU morati čekati do 2104. godine kako bi dobile jednaku plaću ukoliko se ne ubrzaju mjere.

„Izbor prve žene predsjednice Europske komisije i njeno obećanje o transparentnosti plaća donijeli su stvarnu nadu u pozitivne promjene za žene čiji se rad predugo sustavno podcjenjuje. Na žalost, čini se da je pitanje jednake plaće „skliznulo“ sa dnevnog reda Komisije unatoč tome što žene čine većinu radne snage koja je najizloženija u Covid-19 pandemiji i to na potplaćenim poslovima kao što su poslovi skrbi i čišćenja.

Kako bi pomogli predsjednici von der Leyen u ispunjenju njenog obećanja sindikati su pripremili prijedlog direktive o transparentnosti plaća između žena i muškaraca koji Europska komisija može slobodno koristiti.

Na Europski dan jednakih plaća, pozivamo predsjednicu von der Leyen da se ponovno obveže donijeti zakon o transparentnosti plaća kako europske žene ne bi trebale čekati do idućega stoljeća na jednakost plaća“, izjavila je Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a.