HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

ETUC – Nezaposlenost će se udvostručiti ako se ne produže izvanredne mjere

ETUC/NHS – Broj nezaposlenih u EU mogao bi se udvostručiti i doseći 30 milijuna ljudi ako vlade ne produže mjere potpore kako bi odgovorile na pandemiju COVID-19, upozorila je Europska konfederacija sindikata u pismu koje je uputila ministrima zapošljavanja i financija u državama članicama EU. U EU je trenutno nezaposleno 15,9 milijuna ljudi, što je povećanje za 2 milijuna od početka krize u ožujku ove godine. Situacija bi bila puno lošija da se nisu uvele nacionalne mjere skraćenog rada koje podupire EU-ov program SURE. Prema procjenama ETUC-a te mjere trenutačno štite radna mjesta i plaće najmanje 39.6 milijuna radnika. Naglo odustajanje od tog programa bi 14 milijuna radnih mjesta izravno izložilo riziku, dok bi milijuni drugih bili suočeni sa padom dohotka. ETUC je upozorio ministre financija i zapošljavanja svih država članica na ovu situaciju temeljem informacija prikupljenih od nacionalnih sindikalnih središnjica udruženih u ETUC. Ovo upozorenje dolazi u vrijeme kada države članice odlučuju o produljenju ovih mjera. Većina ih je produljila i za 2021. godinu, no druge ih ograničavaju ili ih namjeravaju prekinuti u narednim mjesecima.
ETUC poziva ministre zadužene za zapošljavanje da

Produlje mjere skraćenog radnog vremena dok ne krene oporavak gospodarstava i stabiliziranja zapošljavanja.
Riješe postojeće probleme sa mjerama vezano za neuključivanje prekarnih i samozaposlenih radnika u njihovu primjenu
Osiguraju poštivanje prava radnika na informiranje, savjetovanje i sudjelovanje u postupcima restrukturiranja tvrtki.
Luca Visentini, glavni tajnik ETUC-a, u pismu ministrima navodi:

„Postoji visok rizik da deseci milijuna radnika, koji su suspendirani s posla i koji koriste različite mjere zaštite zaposlenja koje su uspostavile vlade, postanu nezaposleni ako se ne premosti jaz između hitnih mjera i isplata kroz plan oporavka putem odgovarajućih mjera potpore za radnike i tvrtke.“

„Sve nacionalne i EU mjere – posebice one vezane za zaštitu zaposlenja i dohotka te SURE – moraju se nastaviti do punog oporavka gospodarstva i stabiliziranja radnih mjesta.

Visentini ističe kako dosta vlada produljuje izvanredne mjere za radnike. Međutim to se ne događa svugdje i nisu sve kategorije radnika obuhvaćene tim mjerama, a naročito nesigurni i nestandardni poslovi, samozaposleni, radnici zaposleni na ugovore o radu na određeno vrijeme i sezonski radnici.

“Apeliramo na vas da žurno razmotrite ove zahtjeve kako biste izbjegli tragediju nezaposlenosti od koje se Europa neće biti u stanju oporaviti”, dodao je Visentini.