HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

U mjesec dana odjavljeno osam tisuća osoba, poslodavci traže potporu u obliku minimalca za 300 tisuća radnika

Gabrijela Galić

(FAKTOGRAF) – U tjedan dana, od kada Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) prima zahtjeve poslodavaca za isplatu potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, poslodavci su zatražili isplatu subvencije u visini minimalne plaće za gotovo 300.000 radnika. Uz subvenciju države od 3.250 kuna za svakog radnika, od poslodavaca se očekuje da će radniku obračunati i isplatiti ostatak do pune plaće. Prema podacima ministarstva rada i mirovinskog sustava do 12 sati danas zahtjeve za isplatom potpore za očuvanje radnih mjesta, što ručno, a što putem online obrazaca, predalo je 52.078 poslodavaca koji zapošljavaju gotovo 300.000 radnika. Vlada je prvotno planirala da će potporom u visini minimalne plaće biti obuhvaćeno 400.000 radnika, a sada se već računa kako bi taj broj mogao rasti na najmanje 600.000 radnika (Novi list).
Istodobno, od kraja veljače do 29. ožujka, s obaveznog mirovinskog osiguranja odjavljeno je 8.000 osoba. Detaljnijih pokazatelja još nema, no, to ne znači da je 8.000 ljudi odjavljeno jer su ostali bez posla. U tom broju odjava su i odjave zbog odlaska u mirovinu. Pritom, odjava i prijava na mirovinsko osiguranje treba biti obavljena u roku od 24 sata, dok se radnik koji ostane bez posla u evidenciju nezaposlenih prijavljuje u roku od 30 dana od trenutka ostanka bez posla.

S obzirom na podatke o broju osoba koje su zadnjih mjesec dana odjavljeni s obaveznog mirovinskog osiguranja, i vodeći računa o tome da je se dio odjava odnosi na odlazak u mirovinu, do značajnijeg otpuštanja radnika zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa za sada nije došlo. Poslodavci, i prema podacima o broju radnika za koje su tražili isplatu subvencije, računaju na pomoć države kako bi očuvali radna mjesta.

Isplata potpore poslodavcu kroz subvencioniranje minimalne plaće, pri čemu se očekuje da će poslodavac isplatiti ostatak do pune plaće, ne znači da će svi radnici u zemlji primati tu pomoć na tri mjeseca s mogućnošću njena produljenja za još tri mjeseca. Tako je jednog našeg čitatelja zanimalo hoće li svi građani koji imaju zaštićeni račun od travnja primati punu plaću ili minimalnu plaću.

Plaća se isplaćuje temeljem ugovora o radu kojeg je radnik potpisao s poslodavcem. To znači da bi naš čitatelj i dalje trebao primati plaću kakvu je primio i za prošli mjesec osim ako u međuvremenu nije s poslodavcem potpisao novi ugovor, ili poslodavac nekim aktom nije izmijenio iznos plaće.