HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Što je jeftinije – referendum ili mirovinska reforma?

(HRT) – Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da bi sindikalni referendum protiv mirovinske reforme mogao državni proračun stajati 45 milijardi kuna do 2040., što je sindikalni čelnik Krešimir Sever ocijenio “nepristojnim spinom” kojim ministar pokušava uplašiti narod.

Pavić: Referendum o mirovinama stajat će 45 milijardi kuna

– Europska komisija je pohvalila mirovinsku reformu. Izračunali smo da ćereferendum koji organiziraju sindikatido 2040. stajati državni proračun 45 milijardi kuna. Mogu se reflektirati – iliu prosjeku 5 posto manje mirovine ili kredit od 45 milijardi kojim bi zadužili našu djecu i unuke, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Sever: Više štete radnicima nego državi

Ministrove tvrdnje odmah je odbacio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikataKrešimir Severrekavši kako je to nepristojan spin, a računica koju je Pavić iznio ne drži vodu. Razumni ekonomisti govore da sama duljina rada ne znači da će mirovinski sustav biti održiv, a veliki dio radnika neće moći raditi do 67 godina. Otići će u prijevremenu mirovinu, koja će im biti umanjena, a ako se umanji samo za dvije godine, bit će manja za 7,2 posto, ustvrdio je.

– Ako bi neko radio puni radni vijek do 67 godina i nakupio u tom razdoblju puno godina staža, to bi mu donijelo “vrlo mali postotak” porasta mirovine. Produljenje radnog vijeka donijet će više štete radnicima i umirovljenicima nego što će država imati koristi. Vlada pokušava uplašiti narod jer su svjesni da nemaju argumenata pa idu sa strahom među ljude da ne bi slučajno potpisali za referendum, smatra Sever.

Rasprava o učincima 2. mirovinskog stupa

U raspravi o učincima 2. mirovinskog stupa na nacionalno gospodarstvo, koju je organizirao Nezavisni sindikat znanosti, istaknuta je neodrživost tog koncepta. Ministar rada i socijalne skrbi iz vremena kad je uvedena mirovinska reforma Davorko Vidović, pak, ističe da su ključni problemi izostanak očekivanoga gospodarskog rasta i demografski trendovi.

– Pravi rezultat reforme bit ćekad sepočnu mirovine dijeliti, mi to sad ni ne znamo, ali u ovom trenutku, na temelju 25% uplata ostvaruje se 36% ukupne mirovine što će reći da je taj drugi stup puno efikasniji nego prvi stup, kazao je Vidović.

– Savjetujem sindikatima da se zauzmu da se izračuna tranzicijski trošak da se vrednuje poslovanje obveznih mirovinskih fondova te da se u tom smislu napravi jedna temeljita dekolonizacija zemlje i spas zemlje koja srlja u propast, rekao je Gojko Bežovan sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.