HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

“67 je previše”: prikupljanje potpisa za referendum od 27. travnja

AUTOR: Neva Funčić

(HRT Radio Rijeka) S porukom “67 je previše”, od 27. travnja do 11. svibnja u cijeloj će se zemlji prikupljati potpisi za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu. Najavljeno je to u Rijeci na regionalnom skupu sindikalnih povjerenika i aktivista. Prema trenutnom zakonu, svi koji su danas mlađi od 53 godine, morat će raditi do 67 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža, a to će biti sve teže jer je Hrvatska europski prvak po ugovorima o radu na određeno vrijeme, istaknuli su članovi organizacijskog odbora inicijative, sindikalni čelnici Mladen Novosel i Krešimir Sever. Na današnjem skupu sindikalnih povjerenika s područja Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije na Građevinskom fakultetu u Rijeci dogovorena je akcija prikupljanja potpisa za referendum o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina. Referendumsko pitanje napisano je u obliku prijedloga zakona, kako bi građani, ako referendum bude uspješan, svojim glasanjem izravno donijeli zakon.
Prijedlog je da se stjecanje prava na starosnu mirovinu postavi na 65 godina; da se stjecanje prava na prijevremenu mirovinu postavi na 60 godina; da se stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika postavi na 60 godina života i 41 godinu staža te da se s 18 na 12 posto smanji najveće umanjenje prijevremene mirovine.

“Predlagali smo konkretno da se u mirovinskom sustavu spusti dob na 65 godina, a da se Zakonu o radu otvori prostor, pa svi oni koji mogu i žele raditi do 67 godina ili više, neka se pozovu na odredbe Zakona o radu. A oni koji ne mogu, a takvih je puno više, neka idu u mirovinu sa 65 godina bez penalizacije”, rekao je Sever.

Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti 10 posto potpisa od ukupnog broja birača, što je manje od 380 tisuća, no sindikalisti očekuju više od 600 tisuća potpisa za referendumsku inicijavu “67 je previše”.