Transparentni i predvidivi radni uvjeti: Komisija pozdravlja današnji privremeni dogovor

Europska komisija – Izjava
Bruxelles, 7. veljače 2019.

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće danas su postigli privremeni dogovor o prijedlogu Europske komisije za novu direktivu o transparentnijim i predvidljivijim radnim uvjetima, posebno za radnike u nestandardnim oblicima zaposlenja. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen pozdravila je postignuti dogovor i izjavila:

„Zahvaljujući našoj inicijativi da se zajamče transparentni i predvidivi radni uvjeti zaštitit ćemo više radnika u cijeloj Europi, posebice sve veći broj osoba koje se bave novim oblicima rada, kao što su takozvani fleksibilni poslovi, ugovori na zahtjev i rad u domaćinstvu.

Svi radnici, bez obzira na trajanje ugovora i broj sati koje rade, bit će od samog početka zaposlenja upoznati sa svojim pravima i obvezama te će imati pravo sa svojim poslodavcem dogovoriti kada će biti na raspolaganju i koliko im se unaprijed treba javiti da dođu na posao. Radnici na zahtjev više ne mogu dobiti otkaz jer su odbili zahtjev upućen u vrlo kratkom roku, dok poslodavci radnike na ugovor bez radnog vremena više ne mogu sprječavati da se dodatno zaposle kod drugog poslodavca.

Željela bih zahvaliti izvjestitelju Enriqueu Calvetu Chambonu i izvjestiteljima u sjeni koji su pregovarali u ime Europskog parlamenta te rumunjskom predsjedništvu Vijeća. Postignuti dogovor sada bi se trebao brzo potvrditi i imat će vrlo konkretan i opipljiv pozitivan učinak na približno 200 milijuna radnika diljem EU-a. Upravo je to bit socijalne Europe.”

Sljedeći koraci

Privremeni dogovor sada moraju službeno donijeti Europski parlament i Vijeće.

Kontekst

Komisijinim prijedlogom direktive o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima ažurira se takozvana Direktiva o pisanoj izjavi. Ta direktiva potječe iz 1991., no svijet rada otad se znatno promijenio. Demografske promjene dovele su do većih razlika u radno aktivnom stanovništvu, dok je digitalizacija olakšala stvaranje novih oblika zapošljavanja te su se pojavili novi i fleksibilniji radni odnosi. Posljednjih godina četvrtina ugovora o zapošljavanju odnosila se na netipične oblike zapošljavanja, odnosno na radna mjesta koja nisu u punom radnom vremenu ni na neodređeno vrijeme, u rasponu od uobičajenog rada u nepunom radnom vremenu do rada na zahtjev bez zajamčenog radnog vremena.

Radi jačanja socijalne dimenzije Europe i u okviru uvođenja europskog stupa socijalnih prava, Komisija je u prosincu 2017. predložila inicijativu za transparentne i predvidive uvjete rada. Cilj joj je proširiti i modernizirati postojeće obveze informiranja svih radnika o njihovim radnim uvjetima. Usto, u okviru nje namjeravaju se uvesti novi minimalni standardi kako bi se svim radnicima, uključujući one s netipičnim ugovorima, osigurala veća predvidivost i jasnoća u pogledu radnih uvjeta.