HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

GABRIJELA GALIĆ Nevolja trgovcima vraća slobodnu nedjelju

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA
Autor: Gabrijela Galić

(GLAS SLAVONIJE) KOLUMNA – Slavonska općina Ivankovo ne tako davno prometnula se u pravi hit. Zatvorili su trgovine nedjeljom. I, čini se, nekih većih problema nisu imali u postizanju dogovora na razini prvog čovjeka općine i vlasnika trgovina. Sada se i Mursko Središće sprema na isti potez. I opet će jedan gradonačelnik nastojati postići dogovor s vlasnicima trgovina. Jedinice lokalne samouprave koje razmišljaju ne o zabrani, nego o dogovornom zatvaranju vrata dućana nedjeljom u javnosti se prikazuju kao socijalno osjetljive sredine. Možda u tim potezima dogovorne slobodne nedjelje za trgovce ima elemenata socijalne osjetljivosti. No, slobodan dan trgovcima za koji se u prošlosti borilo i zakonskim zabranama koje je rušio Ustavni sud, na žalost, više je posljedica nužde. Koja se, eto, poklopila sa željama koje nikada nisu ostvarene nekim drugim putem.
Zbog čega su danas jedinice lokane samouprave spremne i željne razgovarati s poslodavcima u trgovini i zbog čega tim istim poslodavcima nije problem pristati na zatvaranje trgovina? Prije svega, dugoročan proces demografskog propadanja danas očito postaje sve opipljiviji. Mladi se iseljavaju i nije tu problem samo iseljavanje izvan Hrvatske, već i dugogodišnjih unutarnjih migracija iz ruralnih u gradska područja. Pritom, kao država starimo i u budućnosti ćemo sve više stariti. Mala mjesta, naselja, sela, zaseoci, propadaju još od jučer.

Negativna demografska kretanja, sjetimo se, svojednobno su zatvorila na stotine poštanskih ureda. Naprosto, postali su neisplativi s obzirom na broj korisnika usluga. Sve je više naselja i u zaleđu Dalmacije i u Slavoniji u kojima se ni cipele ne mogu kupiti, a kamoli kakav imalo pristojniji odjevni predmet. To dovoljno govori o propadanju dijelova zemlje.

Cijeli taj proces ubrzalo je slobodno kretanje radnika, pa se danas iz Hrvatske sele cijele obitelji u pravcu neke od gospodarski stamenijih članica Unije. Poslodavci će reći da trenutno nedostaje preko 40 tisuća radnika, ne samo u onim tradicionalnim industrijama koje su oduvijek uvozile radnu snagu, makar sezonski, već i u uslugama poput trgovine. Donekle je to dobro, jer će makar i malo potaknuti rast plaća. No, unatoč permanentno otvorenim natječajima za radna mjesta, trgovine radnu snagu teško pronalaze. Studenti su, barem u gradovima, sve brojnija radna snaga u smjenanama trgovačkih lanaca. Pogotovo vikendima.

To je stvarnost. Stvarnost koja je izgleda i aktualnu vlast zagolicala pa se tako priprema podloga za novo zakonodavno rješenje zatvaranja dućana nedjeljom. Stvarnost koja će i velike poslodavce u trgovini »slomiti« pa, uskoro možda, više nećemo slušati priče kako bi zatvaranje trgovina nedjeljom dovelo do masovnog otpuštanja radne snage. Jer, radne snage ima sve manje pa neće imati koga otpustiti, ali će ih taj nedostatak radne snage nagnati da trgovcima omoguće dan odmora u neradnu nedjelju. Baš kao što se to već događa u nekim manjim mjestima. Reklo bi se, nevolja je trgovcima vratila nedjelju.