HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Međunarodni seminar „Tehnološki napredak izazov za proaktivno osoblje i mjere zapošljavanja“

NHS – U organizacija Europskog foruma VZW, Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske (TOKG) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), a uz financijsku potporu EU i Europskog centra za radnička pitanja (EZA), u Trogiru je 3. i 4. svibnja 2018. godine održan međunarodni seminar „Tehnološki napredak: Izazov za proaktivno osoblje i mjere zapošljavanja“. Ovaj je seminar nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Sindikata TOKG i Europskog foruma VZW u području obrazovanja sindikalnih povjerenika. Na seminaru su sudjelovali predstavnici sindikata, poslodavaca i drugih organizacija iz Belgije, Danske, Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Litve, Poljske i Hrvatske. U uvodnom dijelu sudionike su pozdravili te kratko predstavili svoje organizacije Jozef Mozolewski (EZA), Lieven Van Belle (Europski forum), Marija Hanževački (NHS) i Nenad Leček (TOKG), koji je predstavio i glavne izazove s kojima su suočeni radnici u tekstilnoj industriji.
Nakon uvodnih obraćanja, opći uvod u seminar dala je Rein De Tremerie iz Europskog foruma VZW, koja je predstavila sve dobrobiti, ali i izazove i probleme koje donose tehnološki napredak i digitalizacija: od napretka u radnim procesima, poboljšanoj kvaliteti života do nestajanja radnih mjesta, novih oblika zapošljavanja, potrebe cjeloživotnog učenja, uravnoteženja privatnog i poslovnog života, prava na isključenje (right to disconnect), socijalne sigurnosti i dr.

 

U nastavku seminara o pitanjima digitalizacije, tehnološkom napretku, mjerama zapošljavanja, obrazovanju te prekvalifikaciji i dokvalifikaciji, ali i konkretnim primjerima (studijama slučajeva) govorili su predstavnici iz Litve, Slovenije, Belgije i Poljske, a stanje u Hrvatskoj vezano uz digitalizaciju i tehnološki napredak predstavio je Marko Palada, dopredsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (udruženog u NHS).

Tijekom prvog dana seminara sudionicima su se obratili i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog osiguranja i Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Ministar je prisutne izvijestio o trenutačnim aktivnostima ministarstva i vlade u području rada i zapošljavanja te uključenosti socijalnih partnera u te procese, kao i o izazovima s kojima je suočeno hrvatsko tržište rada, a posebice što se tiče nedostatka kvalificirane radne snage. Državna tajnica je u nastavku detaljno predstavila aktivne mjere politike zapošljavanja koje se provode u Hrvatskoj.

Dirk Uyttenhove, predsjednik Europskog foruma VZW, koji je vodio cijeli seminar, omogućio je sudionicima uvid u problematiku sa gledišta sindikata poslodavaca i predstavnika vlasti, a prvog dana seminara sudionicima se preko video poziva obratio i predstavnik Europske komisije, Uprave za zapošljavanje.