HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Čelnici HAKOM-a opstruirali formiranje sindikata i sad moraju platiti preko 40 tisuća kuna kazne

PRAVOMOĆNA PRESUDA
Radnici koja je pokrenula osnivanje sindikata uručen je poslovno uvjetovani otkaz te joj je zabranjen pristup HAKOM-u. Četvero radnika koji su se javno izjasnili da su članovi sindikata dobili su opomenu pred otkaz, oduzeti su im službeni mobiteli, smanjena vrijednost boda, a nakon promjene imena Agencije nisu im ponuđeni novi ugovori

Autor: Gabrijela Galić

(Novilist.hr) ZAGREB – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) kao i Dražen Lučić, predsjednik Upravnog vijeća te Mario Weber, ravnatelj HAKOM-a krivi su jer ostvarili zabranjen nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata. Potvrdila je to presuda Visokog prekršajnog suda RH, kojom se kao neosnovane odbijaju žalbe HAKOM-a protiv prvostupanjske presude Prekršajnog suda u Zagrebu od prije dvije godine. Prvooptuženi HAKOM stoga je dužan platiti kaznu od 33 tisuće kuna kao pravna osoba, a Lučić i Weber kao odgovorne osobe moraju platiti po 4,2 tisuće kuna kazne zbog sprečavanja sindikalnog rada. Istodobno, na teret tri optuženika u jednakom iznosu pada i trošak žalbenog postupka pred Visokim prekršajnim sudom. Pravomoćna presuda zbog onemogućavanja rada sindikata u HAKOM-u donesena je još u siječnju, no na adresu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) stigla je ovaj tjedan.
Sindikat je odmah zatražio smjenu čelnih ljudi HAKOM-a, odnosno Lučića i Webera i to kako bi se »čelnicima tijela javne uprave poslala jasna i nedvosmislena poruka da opstrukcija prava na sindikalno organiziranje nema podršku zakonodavne i izvršne vlasti«.

Cijeli slučaj započeo je još prije tri godine, kada su zaposleni u HAKOM-u, odnosno tadašnjoj Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, pokušali osnovati sindikat.Radnici koja je pokrenula osnivanje sindikata uručen je poslovno uvjetovani otkaz te joj je zabranjen pristup HAKOM-u. Kada je, pak, podružnica SDLSN-a osnovana, među ostalim, pokrenuta je peticija od strane nečlanova sindikata za iskazivanje nepovjerenja sindikalnom povjereniku. Četvero radnika koji su se javno izjasnili da su članovi sindikata dobili su opomenu pred otkaz, oduzeti su im službeni mobiteli, smanjena vrijednost boda, a nakon promjene imena Agencije nisu im ponuđeni novi ugovori…

No, postupanje suprotno međunardonim konvencijama, Ustavu, zakonodavnom okviru poslodavcu se obilo o glavu. Hrvatska je, a na to je podsjetio i službenički sindikat, ratificirala Konvenciju broj 87 Međunarodne organizacije rada , a kojom je utvrđeno da radnici imaju pravo, bez ikakve razlike i prethodnog odobrenja, osnivati i pristupati udrugama prema svojem izboru, a pritom se javne vlasti moraju suzdržavati od svakog uplitanja koje bi ograničavalo to pravo ili ometalo njegovo zakonito ostvarivanje.