Europski sud za ljudska prava: Poslodavac ima pravo pregledavati vaše WhatsApp poruke

Poslovni.hr – Sudac je tako odbacio tvrdnju zaposlenika da je narušeno njegovo pravo na privatnost na način što je kompromitirana njegova privatna komunikacija. Tvrtke imaju pravo nadgledati privatne poruke svojih zaposlenika, odlučio je sud. Europski sud za ljudska prava presudio je tako na slučaju rumunjskog inženjera koji je dobio otkaz jer je koristio Yahoo Messenger ne samo u profesionalne svrhe, nego i da bi komunicirao sa svojom zaručnicom i bratom, piše Independent. Sud u Strasbourgu odlučio je stati na stranu poslodavca, obrazloživši presudu da nije nerazumno da poslodavac želi potvrditi obavlja li zaposlenik svoje zadatke tijekom radnog vremena. Sudac je tako odbacio tvrdnju zaposlenika da je narušeno njegovo pravo na privatnost na način što je kompromitirana njegova privatna komunikacija.
PRESEDAN
Poslodavci smiju čitati mailove zaposlenika

Europski sud za ljudska prava dao je za pravo poslodavcu nakon otkaza radniku koji je privatno komunicirao u radno vrijeme

Autor: Tanja Ivančić Belošević (VEČERNJI LIST) – Poslodavci imaju pravo nadzirati privatne mailove i poruke svojih zaposlenika tijekom radnog vremena! Tako glasi presuda Europskog suda za ljudska prava koja je jučer donesena u slučaju Mihaija Barbulescua, rumunjskog inženjera koji je dobio otkaz nakon što je koristio Yahoo Messenger za privatnu komunikaciju u radno vrijeme. M. Barbulescu je od 2004. do 2007. radio u sektoru prodaje, a poslodavac mu je naložio da putem Yahooa odgovara na pitanja klijenata. U srpnju 2007. obavijestili su ga da nadziru njegovu komunikaciju te da je prekršio kompanijina pravila i koristio servis u privatne svrhe. Dokaz je bio transkript na 45 stranica u kojem su bile poruke koje je izmijenio sa svojom zaručnicom. Barbulescu je tužio tvrtku za povredu privatnosti, a kada je izgubio na rumunjskom sudu, nastavio je pravdu tražiti na Europskom sudu. No, za mnoge vrlo liberalna presuda, s objašnjenjem da nije nerazumno da poslodavac želi znati kako zaposlenici izvršavaju radne zadatke u radno vrijeme, donesena je u vrijeme burnih rasprava o sigurnosti na internetu i zasigurno će biti smjernica ostalim sudovima diljem EU zemalja, posebno onih koje su ratificirale Europsku konvenciju o ljudskim pravima, u sličnim predmetima, smatra britanski odvjetnik Michael Burd, a prenosi Bloomberg. Ne treba donositi opće zaključke, upozorava Burd, zaposlenici moraju biti svjesni ograničenja koja ima tvrtka u kojoj su zaposleni o pitanju korištenja društvenih mreža i servisa te ostalih komunikacijskih usluga za radnog vremena. Neki poslodavci odobravaju razumno korištenje svojih sustava, no neki ga u potpunosti zabranjuju. Inače, Hrvatska je ratificirala Europsku konvenciju još 1997.