Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj dosegla 51,6%

(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB – Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj je u ožujku ove godine dosegla čak 51,6%, objavio je Adriatic institut za javnu politiku, a prenosi portal Mojposao.hr. To je najviša stopa nezaposlenosti mladih u povijesti Hrvatske, a zabrinjavajuća je i činjenica da brojke iz dana u dan sve više rastu. Iako je podatak porazan, Hrvatska još nije apsolutni rekorder po pitanju nezaposlenosti mladih u Europi. Daleko najveću stopu bilježi Grčka, u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih u ožujku 2013. godine, prema podacima Eurostata, dosegla čak 59,1%. Na drugom mjestu nalazi se Španjolska sa stopom nezaposlenosti mladih od 55,9%. Promatramo li brojke u odnosu na one u Europskoj uniji i eurozoni, rezultati za Hrvatsku su poražavajući. Naime, stopa nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji je 23,5%, a u eurozoni 24%, što je čak upola manje nego u Hrvatskoj. Najmanju stopu nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji bilježe Njemačka i Austrija (7,6%), Nizozemska (10,5%) i Danska (14,5%).(Z.R.)