HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

83.431 zaposlenih u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću

Tvrtke koje zapošljavaju 67 tisuća radnika nagodile se s državom. U svibnju plaću nije dobilo 6 posto zaposlenih u zemlji, gotovo kao i sredinom devedesetih. Slijedi novi val otkaza.
Piše: Ljubica Gatarić (VEČERNJI LIST) – Do ponedjeljka 28. svibnja čak 83.431 radnik nije primio plaću za prethodni mjesec! Crna je to slika i prilika hrvatske stvarnosti, koja pokazuje da čak 6 posto zaposlenih u zemlji radi u tvrtkama koje nemaju ni za plaće. Tjerajući doprinose, država je tako prošla kao i lovac koji je ganjao lisicu u šumi, a istjerao vuka, s kojim se sada mora suočiti. Tako velik broj zaposlenih bez plaće radio je u Hrvatskoj samo u teškom razdoblju sredinom devedesetih, kada su zbog rata i gubitka tržišta tvrtke masovno ostajale bez posla. Podatak o broju za koje poslodavci, njih 29 tisuća, nisu u svibnju isplatili plaće i doprinose dobili smo iz Ministarstva financija, koje je od početka mjeseca krenulo u oštru kontrolu naplate doprinosa. Krajem travnja država je u svojim evidencijama pronašla čak 45 tisuća poslodavaca s 205 tisuća zaposlenih za koje nisu uplaćeni doprinosi. U mjesec dana oko 16 tisuća tvrtki sa tog popisa sa 122 tisuće zaposlenih posegnulo je u vlastite rezerve ili su digli bankarske kredite i podmirili tekuće obaveze. Oko pet tisuća tvrtki sa 67 tisuća zaposlenih zatražilo je obročnu isplatu, dok ostali sigurno nisu našli način da isplate plaće.
Ministar financija Slavko Linić kazao je neki dan da će protiv svih koji ne isplate plaće pokrenuti kazneni postupak.
– Ako poslodavci i direktori poručuju ljudima da nemaju za plaće jer nema doprinosa, lažu im i varaju ih – uzvratio je Slavko Linić.
– Žalosno je da danas razgovaramo o tome kako se zloupotrebljavaju ljudi i kako se neugodno poslodavci obračunavaju sa svojim radnicima i žele ih staviti u funkciju toga da budu konkurentniji te lažu i varaju i ne misle im platiti doprinose i plaću – kazao je Linić.
Premda se iz ovih ministrovih riječi može iščitati da on na dužnike gleda kao na poduzetnike koji namjerno varaju i državu i radnike, više od 80 tisuća radnika koji nisu dobili plaću ipak su znak duboke krize u kojoj se nalazi gospodarstvo.
I dalje se tone
Ekonomija tone četvrtu godinu zaredom, od tada je nestalo oko 160 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, nezaposlenost se vratila na rekordne razine, ali čini se da gubici neće stati na tome, jer se radi o dubokim strukturnim problemima. Na državnoj dužničkoj listi ostalo je 29.311 tvrtki s 83 tisuće zaposlenih, među kojima je bila 1151 tvrtka s približno 7000 zaposlenih koja je pokušala isplatiti plaću bez uplaćenih doprinosa, ali su odbijeni. Državi su poznata imena tvrtki bez plaće, jer im Fina i banke svaki dan na stol dostavljaju podatke o dužnicima, ali ti se podaci drže podalje od javnosti. Nitko iz Vlade zasad ne komentira što će učiniti s njima.
Zanimljivo je da ni sindikati nemaju informacija da desetine tisuća radnika nisu primile plaću, iz čega se može zaključiti da se radi o malim privatnim tvrtkama, u kojima ne postoji organiziran sindikalni rad. Država je od loših tvrtki sa svog popisa uspjela naplatiti 113 milijuna kuna socijalnih doprinosa, ali naplata ipak ne može biti glavni cilj države. Idući korak trebali bi, izgleda, biti ekspresni stečajevi po skraćenom upravnom postupku, u kojemu će Ministarstvo financija pokušati natjerati vjerovnike na brzu nagodbu. Ako vjerovnici ne pristanu na nagode, dužnici će u stečaj, koji će sigurno odnijeti više desetaka tisuća radnih mjesta.
Sud je rješenje ako ima novca
Moguće je da su neki radnici umjesto plaće dobili bonove ili robu u naturi, jer je kod nas godinama bila takva praksa. Neki su možda isplaćivali plaće u gotovini, iz dnevnog utrška, te su tako zaobilazili banke. No sve to ne umanjuje probleme s kojima se uočavaju desetine tisuća radnika i članova njihovih obitelji, među kojima mnogi nisu primili plaću nekoliko mjeseci. Radnici po neisplaćene plaće mogu ići na sud, no pitanje je ima li tvrtka novca i imovine za ovrhu.