HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

526. plenarno zasjedanje EGSO-a

NHS – U Bruxellesu je 31. svibnja i 1. lipnja 2017. godine održana 526. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Plenarnoj sjednici uvijek prethodi sastanak radničke skupine (Skupina II) na kojem se uobičajeno raspravljaju prijedlozi mišljenja o kojima će se glasovati na plenarnoj sjednici te trenutačni problemi s kojima su suočene sindikalne organizacije u Europskoj uniji. Na plenarnom zasjedanju su, između ostalih usvojena mišljenja o Zaštiti radnika od rizika zbog izloženosti kancerogenim ili mutagenim tvarima na radu (SOC/559), Obradi osobnih podataka (TEN/629), Inicijativi za novoosnovana i rastuća poduzeća (INT/812), Umjetnoj inteligenciji (INT/806), Stanju energetske unije (TEN/626), Evaluaciji programa Erasmus+ sredinom provedbenog razdoblja, Paketu mjera za usluge (INT/815) i dr.
Emily O’Reilly, europski ombudsman članove Odbora je izvijestila o zadacima i aktivnostima europskog ombudsmana, a održana je i opća rasprava sa EU povjerenikom za kulturu Tiborom Navracsicsem. Na kraju plenarnog zasjedanja održana je i rasprava sa predsjednikom Europskog parlamenta, Antoniom Tajanijem o prioritetima Europskog parlamenta i jačanju suradnje Parlamenta i EGSO-a.

EGSO je savjetodavno tijelo svim tijelima odlučivanja na razini Europske unije. Od 350 članova 9 ih je iz Hrvatske, a hrvatske sindikate zastupaju Ana Milićević Pezelj (SSSH), Vilim Ribić (MHS) i Marija Hanževački (NHS).