HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

10.000 državnih službenika manje

(HRT) – U sljedećih godinu dana Vlada namjerava smanjiti broj javnih i državnih službenika za 10 tisuća, potvrdio je to ministar uprave Arsen Bauk. Većinu njih čine oni s ugovorima na određeno dok će se ostatak zbrinjavati odlaskom u prijevremenu mirovinu uz model dokupa mirovine umjesto isplaćivanja otpremnine. Uvjete za prijevremenu mirovinu ima njih 5.000.
Dodao je kako plaću iz državnog proračuna u državnoj i javnoj upravi prima oko 250.000 ljudi. Najviše njih, oko 150.000, radi u obrazovnom i zdravstvenom sustavu, zaposlenika u ministarstvima i uredima državne uprave ima svega 10.000. U tijeku je izrada plana prijama u državnu službu. Mislim da će ove godine to biti vrlo restriktivno, ali nadam se da ćemo uspjeti stvoriti uvjete da od sljedeće godine i u okviru državne uprave krene normalna fluktuacija, kazao je Bauk.
Na pitanje hoće li ove godine u državnoj upravi ipak biti novog zapošljavanja, ministar je odgovorio da hoće po vrlo restriktivnim uvjetima. Jače kadrovsko i generacijsko osvježenje u državnoj upravi moglo bi slijediti tek 2013. godine.
Smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi već je u tijeku, rekao je ministar, dodajući kako je od dolaska vlade Zorana Milanovića samo u ministarstvima, po podatcima s kraja ožujka, broj zaposlenih smanjen za 400.
Baukova najava iznenadila je tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika Sinišu Kuhara, koji kaže da od ministarstva nisu dobili nikakve informacije niti kriterije po kojima se utvrđuje višak. Tvrdi da prostora za otpuštanje 10 tisuća ljudi nema, a u nekim sustavima i nedostaje ljudi, u zatvorskom sustavu te u policiji – vezano za provedbu Schengena. Mislim da se tu jednostavno radi o nekakvim političkim balonima koji bi trebali utažiti glad za otpuštanjima u javnoj upravi, zaključio je Kuhar.